and - онтологија

а повеќе

Вид збор: Честичка
На почетокот на реченица, за воведување нова мисла што директно не се надоврзува на претходно кажаното.
Примери:
А, на крајот тоа можеби и не е така страшно.
На почеток на реторичко прашање.
Примери:
А, има ли човек што не згрешил?

и повеќе

Вид збор: Честичка
За да се нагласи нешто.
Примери:
И Јован ми е пријател.