as soon - онтологија

а повеќе

Вид збор: Сврзник
За нагласување на наизменично вршење на дејства, за временско сопоставување.
Примери:
А ќе стане, а ќе почне да се лути.

колку повеќе

Вид збор: Сврзник
Со временско значење, во зависносложени реченици.
Употреба: Народна поезија
Примери:
Колку фати да cе мајтапи, ми заплака стара мајка.