yes - онтологија

да повеќе

Вид збор: Честичка
За позитивен одговор, за потврдување.
Примери:
Дали ќе дојдеш? -Да.
За потсилување на точноста на нешто.
Примери:
Да, така е.
При чукање на врата или при одговор на телефонски повик.
Примери:
Да, повелете.

евет повеќе

Вид збор: Честичка
да
Употреба: Архаизам
Примери:
Евет, ефендија!

ја повеќе

Вид збор: Честичка
При потврдување; да.
Примери:
Дали ти се вино омилело? -Ја, ами што.