Граматика - категорија

објект повеќе

мн. објекти
Вид збор: Именка, машки род
Збор во реченицата на кој се однесува или преминува глаголското дејство.
Англиски: object Албански: treguesi
Примери:
директен објект

оптатив повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Желбен начин.

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Дел од зборот што обично не се менува на кој се додаваат наставки.
Англиски: base Албански: rrënjë
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш