Земјоделство - категорија

агри повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенка со значење: се однесува на земјоделство.
Англиски: agri
Примери:
агрикултура

агро повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенки со значење: се однесува на земјоделство
Англиски: agro
Примери:
агроекологија, агробиологија, агрохемија

агробизнис повеќе

(едн.) агробизнисот
Вид збор: Именка, машки род
Производство и трговија со земјоделски производи.
Англиски: agricultural business
Примери:
Тој смета дека агробизнисот е еден од најпотенцијалните за извоз.

агрокомбинат повеќе

мн. агрокомбинати
Вид збор: Именка, машки род
земјоделски комбинат
Примери:
ревитализација на агрокомбинатот

агроном повеќе

мн. агрономи
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по агрономија; лице со завршен земјоделски факултет или друга земјоделска школа.
Англиски: agronomist

агрономија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Наука за земјоделството.
Англиски: agronomy

агротехника повеќе

(едн.) агротехниката
Вид збор: Именка, женски род
Примена на технички средства при обработка на земјиштето.
Англиски: agricultural technology

аквакултура повеќе

мн. аквакултури
Вид збор: Именка, женски род
Одгледување риби во базени.
Англиски: aquaculture
Примери:
закон за рибарство и аквакултура

аренда повеќе

мн. аренди
Вид збор: Именка, женски род
Закупување на обработливо земјиште.
Англиски: rent Албански: qira
Примери:
Ја зедов земјата под аренда.

арпаџик повеќе

мн. арпаџици
Вид збор: Именка, машки род
Кокар, ситен кромид за расад, лут кромид со тригодишен циклус на развиток.
Турски: arpacık
Примери:
Веднаш по садењето на арпаџикот од дното се појавува сноп коренчиња, кој подоцна се зголемува во должина.

ашладиса повеќе

ашладисаат
Вид збор: Глагол, свршен
накалеми
Англиски: graft Турски: haşlamak Албански: shartoj, mbjell

ашлама повеќе

мн. ашлами
Вид збор: Именка, женски род
калем
Турски: aşlama

ашов повеќе

мн. ашови
Вид збор: Именка, машки род
земјоделска алатка
Англиски: spade Српски: ашов
Примери:
Лопатите, ашовите и секирите не се ладни оружја, тоа се алатки за работа.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш