Митологија - категорија

ад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Ад - митолошки бог на подземниот свет.
Англиски: hades
Примери:
Во домот на Ад те поздравувам.

амазонка повеќе

мн. амазонки
Вид збор: Именка, женски род
Припадничка на воинствено племе жени, жена-војник.
Англиски: amazon Албански: amazon
Примери:
Каде сте чуле сирени и амазонки да се капат облечени?

амброзија повеќе

мн. амброзии
Вид збор: Именка, женски род
Храна на грчките богови што дава младост и бесмртност.
Англиски: ambrosia Албански: ambrosia

аргонаут повеќе

мн. аргонаути
Вид збор: Именка, машки род
Јунак што се возел на бродот Арго во потрага по златното руно.
Англиски: argonaut
Примери:
Струшките вечери на поезијата се светската убавица, онаа по чии траги тргаат сите храбри, воедно и разумни аргонаути.

Афродита повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Грчка божица на љубовта (Венера).
Англиски: Aphrodite
а - б - в - г - д - з - ј - к - л - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч