Наука - категорија

еволуција повеќе

(едн.) еволуцијата
Вид збор: Именка, женски род
Постепен премин од една состојба во друга, развиток.
Англиски: evolution Албански: evoluim
Примери:
Еволуција на растителниот свет.

еволуционизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Теорија за постапен развиток, поглед на светот чијшто основен принцип е развојноста.
Англиски: evolutionism
Примери:
Во почетокот еволуционизмот немаше многу претставници.
а - б - д - е - з - и - м - н - о - п - р - с - т - ф - х