Наука - категорија

наука повеќе

мн. науки
Вид збор: Именка, женски род
Систем од знаења за законитостите во развојот на природата, општеството и на мислењето; одделна гранка од тие знаења.
Англиски: science Албански: shkencë
Примери:
Природни науки.

научен повеќе

научени
Вид збор: Придавка
(мн. научни) Што се однесува на наука; што има карактер на наука.
Англиски: scientific
Примери:
научен работник

научник повеќе

мн. научници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се занимава со научноистражувачка работа.
Англиски: scientist, scholar Албански: shkenctar

ненаучен повеќе

ненаучениот
Вид збор: Придавка
Што нема научна основа, што не се засновува врз определена наука.
Англиски: unscientific
Примери:
Ненаучна претпоставка.
а - б - д - е - з - и - м - н - о - п - р - с - т - ф - х