Наука - категорија

опсерваторија повеќе

мн. опсерватории
Вид збор: Именка, женски род
Научна установа, опремена со неопходна апаратура за астрономски, метеоролошки, сеизмички мерења, набљудувања и испитувања.
Англиски: observatory

опскурант повеќе

мн. опскуранти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се противи на напредокот во науката и просветата, лице cо застарени сфаќања за светот.

опскурантизам повеќе

(едн.) опскурантизмот
Вид збор: Именка, машки род
Негативен однос кон просветата и науката.

опстојба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
опстанок
Англиски: existence
а - б - д - е - з - и - м - н - о - п - р - с - т - ф - х