Наука - категорија

природонаучен повеќе

природонаучни
Вид збор: Придавка
Што научно ја проучува природата.
Англиски: natural-scientific
Примери:
Природонаучен музеј.

природонаучник повеќе

мн. природонаучници
Вид збор: Именка, машки род
Научник што се занимава со изучување на природата.
Англиски: natural-scientist

псевдонаучен повеќе

псевдонаучни
Вид збор: Придавка
Што не е научен, што е навидум научен.
Англиски: pseudo-scientific
Примери:
псевдонаучен трактат
а - б - д - е - з - и - м - н - о - п - р - с - т - ф - х