Општество - категорија

автарх повеќе

мн. автарси
Вид збор: Именка, машки род
деспот, апсолутист, самодржец
Англиски: despot

аристократ повеќе

мн. аристократи
Вид збор: Именка, машки род
Човек од благородничко потекло или произведен во благородник.
Англиски: aristocrat Албански: aristokrat
Примери:
По дух е аристократ, а по тело плебеец.

аристократија повеќе

мн. аристократии
Вид збор: Именка, женски род
Политичко уредување во кое владеат аристократи, благородници; благородништво, висока класа.
Англиски: aristocracy Албански: aristokraci
Примери:
Револуцијата ја искоренува аристократијата во благородникот.

асоцијација повеќе

мн. асоцијации
Вид збор: Именка, женски род
здружување, здружение, сојуз
Англиски: association Албански: asociacion, shoqatë
Примери:
Асоцијација на невладини организации.
а - в - г - д - е - з - и - к - м - н - о - п - р - с - ф - х - џ