Хемија - категорија

талиум повеќе

Вид збор: Именка, машки род
хемиски елемент
Латински: (Tl) Англиски: thallium

талк повеќе

(едн.) талкот
Вид збор: Именка, машки род
магнезиумов силикат
Англиски: talcum

танин повеќе

мн. танини
Вид збор: Именка, машки род
Материјал во вид на прав што се добива од некои растенија и се употребува во кожарската индустрија.
Англиски: tannin
Примери:
Лековитоста на листот на жалфијата потекнува од танинот што го содржи.

тантал повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент, сребреносив тврд метал што тешко кородира.
Латински: (Ta) Англиски: tantalum

теин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Стимулативна состојка што се наоѓа во чајот.
Англиски: theine

телур повеќе

(едн.) телурот
Вид збор: Именка, машки род
сребренобел редок полуметал
Латински: (Te) Англиски: tellurium

терпентин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Смола од некои иглолисни дрвја.
Англиски: turpentine Германски: Terpentin Албански: terpentinë

терпентински повеќе

терпентинска
Вид збор: Придавка
Што содржи терпентин, што се добива од терпентин.
Примери:
терпентинско масло

тизап повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Aзотна киселина.
Турски: tiz

титан повеќе

мн. титани
Вид збор: Именка, машки род
Хемиски елемент со атомски број 22.
Латински: Titanium (Ti) Англиски: Titanium Албански: titan

титански повеќе

титанскиот
Вид збор: Придавка
Што е направен од титан.
Англиски: titanic
Примери:
титанска легура

токсин повеќе

мн. токсини
Вид збор: Именка, машки род
(обично мн.) Отровна материја што ја одделуваат микроорганизмите или некои животни и растенија.
Англиски: toxin

ториум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
радиоактивен елемент
Латински: Thorium (Th) Англиски: thorium
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш