Црковен термин - категорија

автокефален повеќе

автокефални
Вид збор: Придавка
Што има карактеристики на автокефалност.
Англиски: autonomous
Примери:
Нивната православна црква е прогласена за автокефална со кралски декрет.

автокефалија повеќе

Види и: автокефалност (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
автокефалност
Англиски: autonomy

автокефалност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Самостојност, независност, автономност на православна национална црква.
Англиски: autonomy
Примери:
Автокефалноста на Македонската православна црква е поврзана со самобитноста на македонската држава.

ајазма повеќе

мн. ајазми
Вид збор: Именка, женски род
Осветена вода.

амвон повеќе

мн. амвони
Вид збор: Именка, машки род
Издигнато место во црквата за проповед.
Англиски: pulpit
Примери:
Тие од амвоните великодушно им делеа благослови на уплашените дојденци во црквата.

аналој повеќе

мн. аналои
Вид збор: Именка, машки род
масиче за Евангелие
Грчки: ἀναλόγιον
Примери:
Од десната страна на Св. Пантелејмон има путир и над путирот грозје, а од левата има аналој со Свето Евангелие. [извор]

анатема повеќе

мн. анатеми
Вид збор: Именка, женски род
Проклетство со кое се исклучува некој од црквата.
Англиски: anathema Албански: mallkim
Примери:
Римскиот папа изрече анатема кон овие безверници и кон нивното дело.

анатемоса повеќе

анатемосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Црквата или нејзин претставник проколне, проколнува некого или нешто.
Англиски: damn Албански: mallkoj
Примери:
Црквата го анатемоса нивното семејство.

апологет повеќе

мн. апологети
Вид збор: Именка, машки род
Бранител на христијанството.
Англиски: apologist Албански: apologjet

апостолство повеќе

мн. апостолства
Вид збор: Именка, среден род
Служба, дејност кај апостолите.
Англиски: preaching

архиѓакон повеќе

мн архиѓакони
Вид збор: Именка, машки род
Повисоко звање за ѓакон, прв ѓакон.
Албански: dijeni
Кај католиците: застапник, советник на бискупот.
Албански: peshkopat

архиепископ повеќе

мн. архиепископи
Вид збор: Именка, машки род
Поглавар на црковна област од неколку епископии.

архиепископија повеќе

мн. архиепископии
Вид збор: Именка, женски род
Црковна област под управа на архиепископ.
Примери:
Охридската архиепископија е првата словенска православна црква која дејствувала на голем дел од Балканскиот Полуостров.

архијереј повеќе

мн. архијереи
Вид збор: Именка, машки род
старешина на свештениците

архимандрит повеќе

мн. архимандрити
Вид збор: Именка, машки род
Највисок чин во монашкиот ред, старешина на монасите во манастирите.
Примери:
Архимандритите си ги чекаат епархиите.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч