акузатив

(едн.) акузативот
Вид збор: Именка, машки род
Четврти падеж во кој дејствието е насочено против предметот.
Латински: accusativus Англиски: accusative
Употреба: Граматика
Примери:
Реченицата содржи акузатив со инфинитив.