Граматика - категорија

безличен повеќе

безличниот
Вид збор: Придавка
Што не се менува по лице.
Англиски: faceless

број повеќе

мн. броеви
Вид збор: Именка, машки род
Граматичка категорија: еднина, множина кај менливите зборови.
Англиски: number Албански: numër
Примери:
Многу именки немаат број множина.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш