Граматика - категорија

генитив повеќе

генитивот
Вид збор: Именка, машки род
Втор падеж при деклинацијата на именките.
Латински: genitivus Англиски: genitive
Примери:
Генитивот означува припадност.

глагол повеќе

мн. глаголи
Вид збор: Именка, машки род
Вид менлив збор што означува дејство или состојба: оди; спие; пее; тагува и сл.
Англиски: verb Албански: folje

глаголски повеќе

глаголскиот
Вид збор: Придавка
Што потекнува од глагол, што содржи глагол, што се однесува на глагол.
Англиски: verbal
Примери:
Глаголски прилог.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш