Граматика - категорија

хибрид повеќе

мн. хибриди
Вид збор: Именка, машки род
Сложенка составена од зборови од различни јазици.
Англиски: hybrid Албански: hibrid

хомоним повеќе

мн. хомоними
Вид збор: Именка, машки род
Збор што гласи исто како некој друг а има поинакво значење.
Англиски: homonym
Примери:
Кучето каса - парите се во каса.

хомонимен повеќе

хомонимни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хомоним.
Примери:
хомонимни зборови
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш