Екологија - категорија

аерозагадување повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
загадување на воздухот
Англиски: air pollution
Примери:
Најлошото аерозагадување помина.

антропоген повеќе

антропогениот
Вид збор: Придавка
Што настанало како резултат на човечко влијание.
Англиски: anthropogenic
Примери:
антропогени промени во атмосферата
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - џ - ш