а (чест.)

А колку само од нив им јавиле на домашните дека некој пресечен дрвар останал да леже во планината.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
А пак треба да знаеш дека и носење вода овде не е ни поневредна и нечесна работа.
„Бегалци“ од Јован Бошковски (1949)
А кај може човек да живее како што сака и да мисли како што го тера.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А сега злото му беше на кланикот и нему му заповедаше да му биде ортак.
„Луман арамијата“ од Мето Јовановски (1954)
А кој верувал некогаш дека и со душманот од иста чаша ќе пиеш вода?
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А и да сакаш да гледаш во таков ден ништо јасно не се гледа.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
А може прав ми налегнал во дробовите и не ми дава да дишам...
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А било многу опасно со маж кога ти се меша дишењето.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А фатило една горештина нема каде да си ја собереш душата.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А што не направив да ја примиме во уметничката секција...
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А може некој да го убил или сам се убил.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
А малку пред нас толпата го зафатила и поетот.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А можеби плачеше дека не може да ми врати.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А кој компромис и е новото национално македонско течење.
„За македонцките работи“ од Крсте Петков Мисирков (1903)
А железницата јуреше низ темнината со најголема брзина; за скок не можеше ни да се помисли – при таква брзина бездруго би се разбиле на камењата крај пругата.
„Бегалци“ од Јован Бошковски (1949)
А од нив никој и не помислуваше да запре.
„Бегалци“ од Јован Бошковски (1949)
А јас баш мислев да те прогласам за ударник.
„Бегалци“ од Јован Бошковски (1949)
За кого патуваат толку долго овие прекрасни играчки а?
„Авантурите на Дедо Мраз“ од Ристо Давчевски (1997)
А еве што се одиграваше во душата на малиот водоносец: После вечерниот разговор со старецот и сонот што го сони ноќта, во него како да се скрши нешто, одеднаш му се откри пред очите што станува околу него и каков подвиг означува борбата со блатото – она подводно чудовиште што го виде на сон.
„Бегалци“ од Јован Бошковски (1949)
А тетка уште лежи на патот и само ја врти, ја поткрева главата и ги замижува очите.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Повеќе