chatter - онтологија

батка повеќе

баткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори, пљампа
Употреба: Разговорно
Примери:
Многу баткаш, ме заболе главата.

брбор повеќе

мн. брбори
Вид збор: Именка, машки род
Звук што се слуша при брборење.
Примери:
Пристигнува доста тивок брбор што таа не е во состојба да го разбере јасно.

зашлака повеќе

Види и: шлака (несв.)
зашлакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дрдори.
Албански: dërdëllit
Употреба: Разговорно
Примери:
Дедото пак зашлака за тоа кога бил млад.

истропа повеќе

истропаат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто непромислено.
Албански: bërbëlit, rras
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Цело време молчеше, а кога ја отвори устата, истропа глупост.

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Многу зборува, дрдори, ломоти.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење
Примери:
Жените цел ден клепаа во дворот.

плапотење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
брборење, дрдорење
Албански: llomotitje, bërbëlitje

плапоти повеќе

плапотат
Вид збор: Глагол, несвршен
брбори, дрдори
Албански: bërbëlis
Примери:
Не туку плапоти!

пљампа повеќе

пљампаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува нешто без врска.
Употреба: Разговорно
Примери:
Туку си пљампа како празна воденица.

пљампање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пљампа
Примери:
Тоа е најобично пљампање.

разбандори повеќе

(се) разбандорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дрдори, се расприкаже.
Употреба: Разговорно
Примери:
Се разбандориле и не им текнува да престанат.

разборува повеќе

(се) разборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да зборува.
Примери:
Се разборувавме по пат како пазарџии.

раздрдори повеќе

(се) раздрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да дрдори.
Примери:
Се раздрдорил како да е сам во собата.

раздрдорува повеќе

Види и: раздрдори (св.)
(се) раздрдоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раздрдори

штрака повеќе

штракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дрвена направа која со вртење на рачката произведува звук кој штрака.
Албански: ulurimë
Примери:
Штракалото штрака.

штракот повеќе

мн. штракоти
Вид збор: Именка, машки род
За човек - остар звук со заби или со коски.