Граматика - категорија

челуз повеќе

Види и: слог (м.)
мн. челузи: из. мн. челуза
Вид збор: Именка, машки род
Половина слог во нива.
Примери:
По рабовите на челузите растат секакви треви.

честица повеќе

мн. честици
Вид збор: Именка, женски род
партикула
Англиски: particle Албански: partikull, pjesëz

честичка повеќе

мн. честички
Вид збор: Именка, женски род
Неменлив збор што служи за смисловно или емоционално истакнување или определување на други зборови, како и за образување на некои граматички форми (на пр. по-, нај-, за, да, не, би, ќе).
Англиски: particle Албански: grimcë, thërrmijë

член повеќе

мн. членови
Вид збор: Именка, машки род
Завршок или партикула со која се означува определеноста или неопределеноста на именуваните предмети.
Англиски: article Албански: artikull
Примери:
Определен и неопределен член.

членски повеќе

членска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на формата на членот.
Англиски: article
Примери:
членската форма

членува повеќе

членуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Именката или придавката ја става во членска форма.
Англиски: decline Албански: lakon, trajton, deklinon

членуван повеќе

членуваниот
Вид збор: Придавка
Кој има член, кој е член.
Англиски: declined
Примери:
членувана именка

членување повеќе

членувањето
Вид збор: Именка, среден род
Менување на граматичкиот член.
Англиски: declension Албански: deklinim, lakim
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш