Религија - категорија

авра повеќе

мн. аври
Вид збор: Именка, женски род
еврејски храм
Англиски: synagogue Турски: havra

агностик повеќе

мн. агностици
Вид збор: Именка, машки род
Претставник на учењето дека вистнската суштина на постоењето, на Бога и на натприродното не може да се спознае.
Англиски: agnostic

агностика повеќе

(едн.) агностиката
Вид збор: Именка, машки род
Учење дека вистнската суштина на постоењето, на Бога и на натприродното не може да се спознае.
Англиски: agnosticism

ад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Подземен задгробен свет, пекол.
Англиски: hell
Примери:
Мртвите ги накажуваат во адот.

адвент повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Повторно Христово доаѓање.
Англиски: Advent Албански: lindja e Krishtit
Во католичката црква – време од четири недели пред Божиќ.
Англиски: Advent Албански: lindja e Krishtit

адвентизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Учење според кое набрзо се очекува повторното доаѓање на Исус Христос на земјата, а според тоа и крајот на светот.
Англиски: adventism

адвентист повеќе

мн. адвентисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на адвентизмот.
Англиски: Adventist

ајатолах повеќе

мн. ајатоласи
Вид збор: Именка, машки род
Ајатолах е највисока верска титула кај шиитските муслимани.
Англиски: ayatollah
Примери:
На крајот од 2006 во светот имаше 20 ајатоласи.

акшам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вечерна молитва кај муслиманите.
Албански: aksham
Примери:
Навечер оџата учи акшам.

Алавит повеќе

мн. Алавити
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на муслиманска религиозна групација, следбеник на Имамот Али.
Англиски: Alaouite Турски: Alevi
Примери:
доминацијата на малцинската заедница Алавит

Алах повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Бог кај муслиманите.
Англиски: Allah Турски: Allah
Примери:
Го спомнува името на мојот Алах.

алелуја повеќе

Вид збор: Извик
Припев во црковните песни со значење: фалете го Бога.
Англиски: hallelujah

амин повеќе

Вид збор: Извик
Означување крај на молитва, со значење: вистина е, така е.
Англиски: amen Турски: âmin
Примери:
На секое амин луѓето се крстеа.

анабаптизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Христијанска секта што бара повторно крштевање на зрела возраст, кога човекот ќе стане свесен за тој чин.
Англиски: anabaptism

анабаптист повеќе

мн. анабаптисти
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на анабаптистичка секта.
Англиски: anabaptist

ангел повеќе

мн. ангели
Вид збор: Именка, машки род
Замислено небесно крилато суштество во човечки облик.
Англиски: angel Албански: engjëll
Примери:
Шестокрилен ангел од највисок ред.

англиканец повеќе

мн. англиканци
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на англиканската црква.
Англиски: Anglican

анимизам повеќе

(едн.) анимизмот
Вид збор: Именка, машки род
Припишување душа на растенијата и предметите.
Англиски: animism Албански: animizëm
Верба во постоење на натприродна сила што му дава душа на материјалниот свет.
Англиски: animism Албански: animizëm

антихрист повеќе

мн. антихристи
Вид збор: Именка, машки род
безбожник, атеист, еретик
Англиски: Antichrist
Примери:
Не сакам јас на такви антихристи молитви да им читам.

Антихрист повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Според христијанската религија, противник на Христос кој ќе се појави на Земјата пред Судниот ден.
Англиски: Antichrist

апокалипса повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Последниот дел од Новиот завет во кој се зборува за крајот на светот, „Откровението на апостол Јован“.
Англиски: apocalypse Албански: apokalips
Религиозно откровение, визија, објава за крајот на светот.
Англиски: apocalypse Албански: apokalips
Примери:
Јавачите на апокалипсата.

апостол повеќе

мн. апостоли
Вид збор: Именка, машки род
ученик на Христос
Англиски: apostle Албански: apostull
Примери:
Апостол Петар
Зборник од дела и посланија на апостолите.
Англиски: apostle Албански: apostull
Примери:
Охридски апостол

арангел повеќе

Види и: архангел (м.)
мн. арангели
Вид збор: Именка, машки род
архангел
Англиски: archangel

арка повеќе

мн. арки
Вид збор: Именка, женски род
Брод со кој, според Библијата, се спасил Ное од потопот.
Англиски: ark Албански: arkë

архангел повеќе

мн. архангели
Вид збор: Именка, машки род
Според христијанското верување, ангел од повисок ред.
Англиски: archangel
Примери:
архангел Михаил

атеизам повеќе

(едн.) атеизмот
Вид збор: Именка, машки род
Целокупност од погледи и претстави за светот во која не постои бог, таков како што го претставуваат постоечките религии.
Англиски: atheism

атеист повеќе

мн. атеисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на атеизмот.
Англиски: atheist

аџија повеќе

мн. аџии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што бил на поклонение во светите места, Мека за муслиманите и Ерусалим за христијаните.
Англиски: pilgrim Турски: hacı
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш