Уметност - категорија

автор повеќе

мн. автори
Вид збор: Именка, машки род
Творец, создавач на некое дело, најчесто уметничко или научно.
Англиски: author Албански: autor
Примери:
Автор на епиграми.

антика повеќе

мн. антики
Вид збор: Именка, женски род
Стар предмет со уметничка вредност.
Англиски: antique Албански: antikitet

ателје повеќе

мн. ателјеа
Вид збор: Именка, среден род
Просторија за работа на уметник или занаетчија, уметничка или занаетчиска работилница.
Англиски: studio Француски: atelier Албански: atelie, studio
Примери:
Сликарско ателје.
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц