Граматика - категорија

финален повеќе

финални
Вид збор: Придавка
намерен
Англиски: final
Примери:
финална реченица

флексија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Промена на наставките при деклинацијата и конјугацијата.
Англиски: inflection
Примери:
внатрешна флексија

форма повеќе

мн. форми
Вид збор: Именка, женски род
Промена на збор што изразува граматичка категорија.
Англиски: form Албански: trajtë
Примери:
Прости и сложени форми.

фраза повеќе

мн. фрази
Вид збор: Именка, женски род
Израз, изрека, состав што искажува завршена мисла, дел од реченица.
Англиски: phrase Албански: frazë

фрикативен повеќе

фрикативниот
Вид збор: Придавка
проструен, струен
Примери:
фрикативни согласки

фрикативност повеќе

Види и: фрикативен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
фрикативен

футур повеќе

Вид збор: Именка, машки род
идно време
Англиски: future

футурски повеќе

футурска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на футур.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш