Граматика - категорија

адверб повеќе

мн. адверби
Вид збор: Именка, машки род
прилог
Латински: adverbium Англиски: adverb

адвербијален повеќе

адвербијалниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на адверб, што е во врска со адверб.
Англиски: adverbial
Примери:
Адвербијална определба.

адјектив повеќе

адјективот
Вид збор: Именка, машки род
придавка
Латински: adiectivum Англиски: adjective

актив повеќе

мн. активи
Вид збор: Именка, машки род
Работна состојба на глаголот: работи, носи, копа итн.
Англиски: active voice Албански: aktiv

акузатив повеќе

(едн.) акузативот
Вид збор: Именка, машки род
Четврти падеж во кој дејствието е насочено против предметот.
Латински: accusativus Англиски: accusative
Примери:
Реченицата содржи акузатив со инфинитив.

антропоним повеќе

мн. антропоними
Вид збор: Именка, машки род
Име и презиме на лице.
Англиски: anthroponym

аорист повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Минато определено свршено време.
Англиски: aorist
Примери:
дојдов, видов, победив

апостроф повеќе

мн. апострофи
Вид збор: Именка, машки род
Знак за обележување на испуштен глас.
Англиски: apostrophe

апострофира повеќе

апострофираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Стави, става апостроф.
Англиски: apostrophize Албански: apostrofoj
Примери:
Во некои примери го апострофираме е.

аспект повеќе

мн. аспекти
Вид збор: Именка, машки род
Вид кај глаголите: свршен или несвршен.
Англиски: aspect Албански: aspekt

астериск повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Знакот * што се користи за обележување на зборови при фусноти.
Англиски: asterisk

атрибут повеќе

мн. атрибути
Вид збор: Именка, машки род
Придавска определба на именката - смел човек, убава жена.
Англиски: attribute Албански: atribut, cilësor

аугментатив повеќе

мн. аугментативи
Вид збор: Именка, машки род
Збор со наставка која го означува како големо, зголемено тоа што го именува зборот во своето основно значење.
Англиски: augmentative
Примери:
куќа-куќиште

афикс повеќе

мн. афикси
Вид збор: Именка, машки род
јазичен елемент
Англиски: affix
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш